Verzekeren doet u om er zeker van te zijn dat als uw bezittingen iets overkomt er geld beschikbaar is om de schade te vergoeden. Er zijn verzekeringen voor allerlei financiële risico's die u kunt lopen. Sommige risico’s zijn wettelijk verplicht te verzekeren (auto), andere risico’s verzekert u omdat u het financiële risico niet wilt of kunt lopen. Hieronder staan kort een aantal kenmerken van de meest voorkomende verzekeringen.
Een opstalverzekering is onmisbaar als u een eigen woning bezit. Als u een hypotheek afsluit voor uw woning wordt u door de geldverstrekker vaak zelfs verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee voorkomt u dat u voor grote financiële verrassingen komt te staan als u te maken krijgt met schade aan uw woning. Een opstalverzekering is bedoeld voor schade aan uw eigen woning zoals schade door brand, inbraak en weersomstandigheden.
Een inboedelverzekering dekt schade aan uw spullen (die niet 'aard- en nagelvast' zitten) in huis. Misschien hebt u, zonder dat u dat in de gaten heeft, veel spullen in huis die een grote waarde hebben. Denk eens aan uw meubels, huishoudelijke apparatuur, kleding, audio- en videoapparatuur, computers enzovoorts. Een goede inboedelverzekering is dan ook onmisbaar. Een inboedelverzekering is bedoeld voor schade door brand, water en diefstal.
Voor kostbaarheden welke zo bijzonder zijn dat u ze voor altijd bij u wilt houden bestaat een kostbaarhedenverzekering. Voorbeelden zijn antiek, sieraden en verzamelingen. Een kostbaarhedenverzekering is bedoeld voor schade door brand, diefstal en vermissing. Voor calamiteiten buitenshuis kunnen speciale bepalingen gelden waarmee uw kostbare zaken verzekerd kunnen worden.
Met een motorrijtuigenverzekering verzekert u schade die u met uw motorrijtuig veroorzaakt aan anderen. Dit is de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en is verplicht voor elk motorrijtuig. U kunt deze verzekering uitbreiden met de dekking beperkt casco (WA+) of volledig casco (allrisk), om ook schade aan uw eigen motorrijtuig te verzekeren. Aanvullend kunt u nog een schadeverzekering inzittendenng, pechhulp en verhaalsrechtsbijstand meeverzekeren. De hoogte van de verzekeringspremie is onder andere afhankelijk van leeftijd, gebruik (privé of zakelijk) van het motorrijtuig, aantal kilometers per jaar en het aantal schadevrije jaren.
Met een reisverzekering bent u verzekerd voor schade en kosten die het gevolg (kunnen) zijn van onvoorziene gebeurtenissen op reis. Een reisverzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Hierbij kunt u denken aan ongevallen, geneeskundige kosten, hulpverlening, buitengewone kosten en bagage. Een aantal daarvan zit standaard in een reisverzekering, andere zijn bij te verzekeren.
De twee meeste voorkomende reisverzekeringen zijn de kortlopende (aflopend) en de doorlopende reisverzekering. Met een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd voor onverwachte kosten tijdens vakanties. Een kortlopende reisverzekering wordt afgesloten voor één specifieke vakantie. De doorlopende reisverzekering is geschikt wanneer u meerdere keren per jaar op vakantie en/of weekendjes weg gaat.
Een annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer u vooraf een reis moet annuleren. Maar ook als u tijdens een vakantie naar huis moet, krijgt u (een deel van) de reissom terug. Een annuleringsverzekering is zowel kortlopend als bij een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Ook voor samengestelde reizen is het mogelijk een annuleringsverzekering af te sluiten.
Met een caravanverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw caravan en indien u wenst de bijbehorende voortent/luifel en de inboedel. Deze is bedoeld voor caravans die particulier en recreatief worden gebruikt. Naast een standaarddekking van een caravanverzekering, welke hulpverlening en aansprakelijkheid verzekeren, kunt u deze verzekering ook nog uitbreiden met een dekking voor brand/diefstal, storm en aanrijding.
Het kan zomaar gebeuren dat u een ander schade veroorzaakt en dat de benadeelde de schade op u verhaalt. De kosten hiervoor kunnen erg hoog oplopen en daarom is het te adviseren een aansprakelijkheidsverzekering particulieren af te sluiten.
Met een rechtsbijstandsverzekering bent u verzekerd van juridische bijstand bij een geschil, in de vorm van advies of bijstand. Bijvoorbeeld als er een conflict ontstaat over een koop- of huurcontract, arbeidssituatie of als er betrokkenheid is bij een verkeersongeval met vervelende nasleep. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen zijn er verschillende modules te verzekeren bij een rechtsbijstandsverzekering.
Een uitvaartverzekering is een verzekering die een uitkering biedt bij het overlijden van de verzekerde. Hierbij is er een keuze voor een uitvaartverzekering met een uitkering in natura of in geld.
Een uitvaartverzekering in natura dekt de kosten van de uitvaart en regelt vrijwel alles na het overlijden van de verzekerde, afhankelijk van het gekozen pakket.
Een uitvaartverzekering in geld keert na het overlijden het verzekerd geldbedrag uit waarmee nabestaanden (gedeeltelijk) de uitvaartkosten kunnen voldoen. Hierbij wordt alles zelf geregeld door de nabestaanden.
Overlijdensrisicoverzekeringen zijn levensverzekeringen die je vaak in combinatie met een hypotheek afsluit. De overlijdensrisicoverzekering keert eenmalig een geldbedrag uit als de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. De verzekering kan worden gebruikt om het financiële gat te dichten als door overlijden een inkomen wegvalt of om de achtergebleven partner benodigde extra financiële armslag te geven.